Бургаските рибари се стягат за улов на лефер, пише Труд. Миналата

...
Бургаските рибари се стягат за улов на лефер, пише Труд. Миналата
Коментари Харесай

Бургаските рибари се стягат за голям улов

Бургаските риболовци се стягат за улов на лефер, написа " Труд ". 

Миналата неделя мощен западен вятър спря риболова в залива и те останаха " закотвени " на брега с лодките си. Времето не бе уместно за морето, по тази причина започнаха подготвяне на мрежи и въдици за лефера - най-хищната риба.

Леферът се лови по два метода - с мрежи или " на воблер " - стръв, която наподобява на риба и с въдица се влачи от лодката. Леферът се лъже и я захапва.

Чернокопът още не е пристигнал в Бургаския залив. На рибната борса " Краснодар " го продават по 10 лв. килото, само че това е най-вече улов от траловете, споделят бургаските рибари. Все още се чакат пасажите чернокоп, които да влязат в мрежите им.

" Може тази година вместо чернокопът напряко да се появи лефер ", считат доста от морските вълци и изясняват, че чернокопът в действителност е дребен лефер.

Паламуд към момента има, въпреки и по-малко от преди.

Според прогнозите паламуд ще има до началото на декември. След Димитровден, рибарските съпруги и самите риболовци стартират да го солят. Тогава рибата е мазна и става за консервиране. Затова може да се чакат още пасажи паламуд, до момента в който стане още по-студено.

Сега водите още са топли и е по-постен, изясняват врели и кипели в консервирането му. Освен паламуд, всяка есен риболовците затварят в буркани и чернокоп.

" Това е нашата зимнина, както за множеството хора е лютеницата ", изясняват морските.

Леферът е най-скъпата риба на борсата " Краснодар “, дружно с калкана. В момента държи цена от 30 лв.. Най-вкусен е на скара, на фурна, печен във фолио или пържен с доматен сос, и е доста издирван от туристите в заведенията по брега, макар високата му цена. Рибарите описват, че от него се прави вкусната Резовска рибена супа, дружно със сафрид и хамсия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР